boekbespreking “50 jaar De Wimmenumermolen”

De Wimmenumermolen (1774-2024) in Egmond aan den Hoef

In maart 2024 verscheen de feestelijke jubileum uitgave ter gelegenheid van 250 jaar de Wimmenumermolen in Egmond aan den Hoef.
Een zeer bijzonder boek.
Het is geschreven door Eric Zwijnenberg: molenaar, docent en wetenschapper. Hij doet in dit boek verslag van alles dat hij meegemaakt en verzameld heeft over deze molen, de geschiedenis, de omgeving en de omstandigheden eromheen, in 490 pagina´s.
Zijn betrokkenheid begint in 1953 als zijn ouders de sinds 1950 stilstaande molen als weekend-vakantieverblijf gaan huren (150 gulden per jaar). Hij is dan bijna 7 jaar. In 1955 koopt zijn vader de molen (1000 gulden). Het polderbestuur (de oude eigenaar) deed niks meer aan onderhoud, door de molen aan te kopen was het voortbestaan van dit landschapselement gewaarborgd en het zeer gewaardeerde gebruik veilig gesteld. Maar dat was niet gratis. Achterstallig onderhoud, gebrekkige voorzieningen (geen water bv) vroegen om aandacht. Dat leidde in 1967 tot een eerste grondige restauratie. De molenbouwer die hiervoor was aangetrokken, vroeg tussen neus en lippen door aan Eric: waarom ga je er niet mee malen? Kan dat dan? Natuurlijk, zei hij, alles zit er nog, alleen een beetje aanpassen. Z´n vader was direct enthousiast. En zo gebeurde het dat de Wimmenumermolen weer maalvaardig werd. Tijdens het proefdraaien in datzelfde jaar reed een 17-jarige molenliefhebber op z´n brommer over de Bergerweg. Hij ziet tot z´n verbazing de Wimmenumer draaien, een molen die hem alleen als “dode molen” bekend was. Hij draait z´n stuur en komt meteen door het land naar de molen gereden, maakt kennis met Eric en … er ontstaat een vriendschap die tot zijn overlijden in 2016 zou voortduren. Klaas Zaal, want die was het, kreeg enkele jaren later molen F in de Zijpe onder zijn hoede.
Een belangrijke tweede toevalligheid is dat ook in 1967 een aantal mensen uit de molenwereld bijeenkwamen die de stoot hebben gegeven tot de oprichting van de opleiding vrijwillige molenaar. Die kwam er. In 1970 werden door de Vereniging De Hollandsche Molen de eerste examens afgenomen: de eerste gecertificeerde vrijwillige molenaar was nota bene Eric Zwijnenberg!
In het jubileumboek gaat Zwijnenberg uitgebreid in op de geschiedenis van de Wimmenummerpolder, van de molen zelf, van diens voorganger en van de huidige tot 1953, maar vooral van de molen in “zijn” periode (150 pagina´s!). Voorts worden in 180 pagina´s alle onderdelen waaruit de molen bestaat beschreven en toegelicht. Een grote rijkdom. Elk onderdeel met een eigen specifiek molenkundige naam heeft ook in deze molen een eigen geschiedenis. Hij gaat niet voorbij aan raadsels en zoekt naar de betekenis van plankjes die hij niet begrijpt. Echt trots is hij elke keer dat zijn molen overtollig water helpt weg te pompen waar het electrische gemaal te kort schiet. Dat is soms dagen achtereen pompen!
Tussendoor vertelt Eric ons ook iets van z´n eigen geschiedenis. Hij studeerde sterrenkunde in Leiden, promoveerde in 1976, maar koos voor het leraarschap: natuurkunde op de HTS in Alkmaar. Dat gaf hem de vrijheid aan de basis te staan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars (1972) en belangrijke bestuursfuncties te vervullen bij zowel de Vereniging de Hollandsche Molen als het Gilde.
Eric beschrijft in het boek een wereld van liefhebbers, van de mensen die begaan zijn met zijn monumentale houten machine. Niet alleen de molenaars, ook de bouwers, de bestuurders, allemaal komen ze aan bod in de context waarin ze hun taken vervulden.
Het rijk geïllustreerde boek (2 kg) is voor €25 te koop (verzendkosten € 6,95) bij ericzwijnenberg@hotmail.com of ophalen bij de molen in Egmond aan den Hoef.